И още за борината

Отдавна наричат  бора „дървото на живота”.

Когато сте настинали, идете в боровата гора! Специфичният аромат на дърветата ви кара да дишате по-дълбоко. Той освежава дихателните пътища и съживява бронхите. Смолата на бора и аромата и стимулират оросяването с кръв и успокояват пристъпите на кашлицата.

Ако се опрете на боровото дърво, духът се успокоява, мисленето и чувствата ви отново са в хармония. Ако се чувствате под стрес и  ви обхваща гняв, приближете се до някой бор, прегърнете го. В неговото биополе  ще намерите вътрешното си равновесие и ще се успокоите.

Бебетата често страдат от запушен нос.Това се случва, защото лежат непрекъснато и секретите се стичат на зад. Също така не могат да си издухат носа сами. Растящите зъбки причиняват подпухване на лигавицата на нослето и затрудняват дишането на бебето.  Почистването на бебешкото носле се оказва трудна мисия за повечето родители.

Ние от borina.eu имаме просто решение и на този проблем.

Пръчица борина поставяме в близост до спящото ни съкровище. Ефекта е мигновен. Етеричните масла на борината веднага отпушват носът и правят дишането леко. Това е естествена инхалация ,без инхалатор или вряща вода. Така и стаята започва да ухае на борова гора.

Зелените борови шишарки и връхчета берем само в началото на лятото, а борина има целогодишно.

Първото  известно ни използване на запарка от борови иглички започнало  през 1535г.  Това се случило  по време на експедиция на  мореплавателя Жак Картие.  Част  от екипажа починали от коварната болест скурбут. Екипажа получавал провизии от индианците и останалите моряци разбрали , че могат да се спасят с помощта на чай от бял кедър (дърво от сем.борови).

Те получили рецептата от местните жители -индианци. Така част от екипажа оцелял.

На 16.07.1536г. Жак Картие с екипажа си благополучно се завръща от експедиция.

Все по често се сещаме здравословните и  модерни храни, но забравяме за старите  рецепти предавани в тетрадка от поколение на поколение от нашите баби. Те знаели, че борината, боровите пъпки (връхчета),шишарки  са богати на витамин С, етерично масло, смола, горчиви вещества и танини. В нашата народна медицина те се използват като запарки, отвари, сиропи.

Ние от borina.eu се стараем да  съхраняваме и разпространяваме тези ценни, старинни рецепти за да не се загубят безвъзвратно.

Първа помощ и лечебен ефект на смолата

Полезните свойства на боровата смола са отдавна известни. С нея се лекуват мехури, отоци и изгаряния. Освен това, поради кръвоспиращите и бързо-заздравяващите свойства на боровата смола, тя е подходяща също за лечение на малки рани, порязвания и ожулвания.

За целта, тя се нанася директно върху раната, и освен всичко друго, предизвиква стягащ ефект (като лепило за рани).

Също така, ако се запали смола и се вдишва димът и се лекува хронична кашлица, хрема и изобщо – болести на горните дихателни пътища.

Препоръчва се, да се използва димът от борова смола, за да се подобри зрението на тъмно.

И въобще, народната медицина пази стотици рецепти за използване на боровата смола и за направа на лечебни мехлеми.

Между другото ако  дъвчите  смола се укрепват венците и се подобрява здравето на зъбите.

 

Благ Мехлем

Състав:

зехтин – 1 кафена чашка
пчелен восък – 20гр, настърган на ситно
бял  вазелин – 50 гр
ланолин – 25гр
медицинска дъвка  или смола- 10 грама, стрита на прах .

Приготвяне:

На водна баня,  в бурканче  – около 300мл ,  се подгрява зехтина. В загрятият зехтин се прибавя ситно настърганият пчелен восък. След неговото разтопяване и хомогенизиране със зехтина,  се прибавя белият вазелин. Изчаква се, да се разтопи и хомогенизира, след което се прибавя и ланолина. Разбърква се с дървена шпатула до хомогенна  смес, след което се прибавя, при разбъркване с шпатулата, стритата на прах медицинска дъвка. Цялата смес се разбърква добре, след което махаме   бурканчето   от водната баня и прецеждаме съдържанието през марля. Наливаме в чисти и сухи малки  бурканчета. След охлаждане е готов за употреба. Добре е да го държим в хладилник.

Подходящ за лечение на рани от изгаряне, порязвания и други трудно зарастващи рани. Поразеният участък от тялото се намазва дебело с мехлема и се прави превръзка със стерилна марля. Превръзката се сменя  до излекуване на раната.
При псориазис, засегнатите участъци от тялото се намазват дебело, с втриване в кожата, 3-4  пъти на ден. Подходящ е за напукани устни.

Боровият балсам помага при херпес – трябва да смесите борова смола и растително масло в съотношение 1:2.

За инхалация: 5 капки борово масло на 2 литра кипната вода се вдишват 10 минути.